Fjernvarme vs. varmepumpe – Hvilken varmekilde er bedst?

Når man snakker om Fjernvarme, så er der også nogle, der stiller spørgsmålstegn til om en varmepumpe er en bedre energikilde. Det gør de selvfølgelig, fordi de gerne vil spare penge, men i mange tilfælde gør de det også, fordi at gerne vil have en mere miljøvenlig energikilde.

En varmepumpe bruger på en lille smule strøm og derfor er der tale om en effektiv energikilde. Derudover bruger den kun strøm, som er skabt af dens egen udedel. Det vil sige at en varmepumpe modsat Fjernvarme er en mere miljøvenlig opvarmningsmetode. I hvert fald i mange tilfælde. I nogle tilfælde vil der også være tale om en mere besparende energikilde.

 

Hvorfor er en varmepumpe bedre for miljøet?

For at kunne afgøre om en varmepumpe er bedre end fjernvarme i forhold til miljøet. Så er man nødt til at kigge på hvordan energien udvindes fra de to forskellige typer energikilder. En varmepumpe gør, som tidligere beskrevet, miljøet en tjeneste ved at have sin egen udedel. Med sin egen uddele skaber den energi ved hjælp fra luft eller jord. Denne energi trækkes direkte ind i boligen og du er derfor mere eller mindre selvforsørgende. Energien skabes på baggrund af en smule strøm der får en blæser til at køre, noget kølemiddel, som bliver komprimeret og en indendørs blæser.

Fjernvarme skabes på værker. Her skabes energien også fra forskellige energikilder som FX vand, solen eller afbrænding af skrald eller forsile brændstoffer.

Kigger man på de sidste to energiudvindingsmetoder, så er disse bestemt ikke det bedste for miljøet. Afbrænding gør ikke noget godt for miljøet. Det gør sig gældende, hvis der brændes kul, fossile brændstoffer, skrald eller lignende for at skabe fjernvarme. Dette danner massere af Co2, som ikke er godt for atmosfæren.

 

Hvordan kommer fjernvarme til huset?

Fjernvarme kommer til dit hus igennem rør. Rørene fører nyt varmt vand til dit hus og fører det kolde og brugte vand tilbage til fjernvarmeanlægget. Her genopvarmes det. På den måde skabes, der et komplet kredsløb. Kredsløbet bygges på, at du betaler penge til fjernvarmeanlægget / energiselskaberne, for at få Fjernvarme. De forsyner dig hermed med varme igennem de i forvejen liggende rør. Eller installere nogle nye for dig, hvis du ønsker det installeret. Størstedelen af husstande i Danmark har allerede Fjernvarme, da det også har set som en af de mest populære opvarmningsformer.

Har du ikke selv få installeret Fjernvarme så kommer det nok fra den tidligere ejer som fik det installeret.

 

Hvad skal jeg vælge fjernvarme eller varmepumpe?

Om du skal vælge fjernvarme eller varmepumpe kommer det meget an på om du har en opvarmningsform i forvejen og hvilken det er. Er du nybygger kan det give i mange tilfælde give god mening at få installeret en varmepumpe fra starten. Årsagen til at det giver god mening er, at du med en varmepumpe samlet set får fremtidens energikilde ind i dit hus. Der er ikke så meget få opvarmningsformer som slår denne energikilde. I og med at en varmepumpe bliver mere og mere effektive, så får de andre opvarmningskilde også svært ved at følge med. Det kommer dog stadig an på hvad for en opvarmning du skal bruge. Altså om der er tale om en meget stort hus eller almindeligt hus. Tænk derfor over hvilken varmepumpe, som du vælger at sammenligne fjernvarme med. Der er nemlig stor forskel på om du vil jeg en luft til luft, luft til vand eller jordvarme pumpe / jordvarmeanlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *